Motto: Csoda a Gyermekben van

              

 

Olvass a kisbabádnak!!!

   Az egyik legjobb dolog, amit egy szülő valaha tehet fiatal gyermekéért az az, hogy olvas neki. A kisgyermekek gyönyörűségüket lelik abban, amikor szüleik ölében ülhetnek és megnyugtató hangjukat hallják. Ez így van akkor is, ha még nem értik a szavakat. Hamarosan az olvasás összekapcsolódik a szeretettel, szép képekkel, és azzal, hogy így szerzik meg a legtöbb figyelmet szüleiktől
   Amint a gyermekek nőnek, a szülők nemcsak képeskönyveket, hanem mondókás, vagy verses könyveket is betehetnek a repertoárba. Nem számít mennyi idős a gyermek, a karon ülő kisbaba is sokat tanul az olvasás lényegéről.
 Megtudja, hogy a könyveket az elejétől a végéig olvassuk, és a képek igazi tárgyakat jelenthetnek. Amint továbbra is olvasunk könyveket, és hosszabb történeteket, észre fogja venni, hogy a nyomtatás szavakat jelent,  az oldalakat fentről lefelé és balról jobbra olvassuk. Az apró gyermekekkel való olvasás remekül felkészíti őket az olvasás későbbi formálisan történő oktatásra,  vagy az otthon tanításra. Hamarosan ugyanis megkérdezi: "Anya, oda mi van írva?" És, ha a mama mindig elolvassa a nagy betűkkel felírt áruház- benzinkút neveket,  akkor a gyermek hamarabb és valószínűleg "magától" megtanul olvasni. Bár az igazság az, hogy nem magától, hanem a szüleitől, akik ebben az esetben akaratlanul is, de megtanítják gyermeküket olvasni.
   Amikor olvasunk gyermekeinknek, azokat az agyba bemenő utakat építjük, melyekre szükségük lesz ahhoz, hogy a későbbiekben sikeres olvasási tapasztalataik legyenek. Egyúttal fejlesztjük hallási érzéküket is, ami kifinomítja a képességeiket egy-egy szó hangzásának felismerésére. Ezen túlmenően a gyerekkel  való olvasás fokozza a nyelvérzéküket, és a beszéd fejlődését is. Gyermekeink nem mások, mint apró szivacsok, melyek bármit felszívnak, ami csak körülöttük van. A történetek hallgatása növeli a szókincsüket, és segít a hosszabb mondatok megalkotásában.
  A kisgyermekeddel való olvasás másik csodálatos élménye az, hogy ez növeli koncentráló képességét, és jobban tud majd figyelni arra, amit szóban mondanak neki.
Az olvasás még kíváncsibbá teszik a gyermekeket, amely tulajdonságát, fontos éberen tartani. Mert ezzel a világról alkotott képük kitágul.
Mindenek előtt azonban, ha olvasol kisgyermekednek, felkelted az érdeklődését az olvasás iránt.

Tanítsd olvasni a kisbabát!

 Vankó Magdolna 

 

Másik példa videón az olvasó kicsi gyerekről

Nézd meg!!! Nagyon aranyos

 

 

Weblapot készítette: Antal Mária

Ide írhatod véleményedet, kérdésedet - klikk a könyvre

K

Vissza